8 inpaktips voor je verhuizing

Inpakken als een pro doe je zo

Natuurlijk wil je dat al je meubels en spulletjes heelhuids aankomen op je nieuwe adres. Bovendien betekent slim inpakken ook weer gemakkelijk uitpakken. Met deze 8 tips leer jij inpakken als een pro!

1. Grijp de kans aan om op te ruimen

Een verhuizing is een goede aanleiding om te ontspullen. Pak deze kans om eens kritisch naar je huisraad te kijken. Alles wat je nu al kunt weggeven, weggooien of verkopen scheelt straks weer ruimte in je verhuisdoos. Een bijkomend voordeel is dat je meteen een opgeruimde start maakt in je nieuwe huis!

2. Investeer in stevige verhuisdozen

Of je ze nu leent, huurt, of koopt: een sterke verhuisdoos is geen overbodige luxe. Kies dus voor dozen van extra stevig karton waarin je met een gerust hart die prachtige vaas van je grootmoeder durft te vervoeren. En die met hetzelfde gemak het gewicht van een stapel bibliotheekboeken aankunnen. Goede verhuisdozen koop je bijvoorbeeld in onze webshop!

3. Vul 1 doos met belangrijke zaken

Denk aan een toilettas, een map met belangrijke documenten en kleding voor een aantal dagen. Ook schoonmaakmiddelen, je koffiezetapparaat, een kopje, bord en bestekset zijn handig om erbij te doen. Markeer deze doos duidelijk en houd 'm apart van de rest zodat je die eerste dagen niet hoeft te zoeken naar essentiële benodigdheden.

4. Bescherm je breekbare spullen

Niets vervelender dan een ‘krak’ horen achter in die verhuiswagen. Pak al je breekbare spullen dus goed in met voldoende inpakpapier en ander beschermingsmateriaal. Denk aan noppenfolie (oftewel bubble wrap) om extra fragiele zaken zoals wijnglazen, vazen en flessen in te wikkelen. En pak ieder kopje en bordje van je serviesgoed apart in met inpakpapier. Of sla 2 vliegen in 1 klap en wikkel je breekbare huisraad in t-shirts, sokken en handdoeken. Tip: stop alle glaswerk, servies en andere breekbare spullen samen in 1 doos en markeer die met grote letters als ‘breekbaar'. Zo weten jij en je verhuizers precies welke dozen je extra voorzichtig moet aanpakken.

5. Let op het gewicht

Niet alleen je verhuisdozen moeten het gewicht kunnen dragen, maar ook jij en je hulptroepen! Door je spullen slim te verdelen, voorkom je dat de bodem uit je doos zakt én dat jij de volgende dag bij de chiropractor ligt. Vul je verhuisdozen dus altijd maximaal tot de helft met boeken en vul de rest aan met lichtere zaken zoals kleding en beddengoed. Een goede leidraad om aan te houden is een gewicht van maximaal 10 kg per doos.

6. Gebruik een vuilniszak als kledingzak

De gemakkelijkste manier om je kleding te verpakken? Laat ze aan de kledinghangers in je kast hangen en doe er een vuilniszak met trekkoord omheen. Zo heb je een kant-en-klare kledingzak gemaakt die je in je nieuwe woning in een handomdraai weer in de kast hangt.

7. Plak flessen en andere vloeistoffen goed dicht

Schoonmaakmiddelen, shampooflesjes en andere vloeistoffen kunnen onderweg gaan lekken. Hier is een trucje om dat te voorkomen: haal de dop eraf, leg een stukje vershoudfolie over de flesopening, en schroef de dop er weer op. Lekproof! Helemaal zeker weten dat de dop er tijdens het verhuizen niet afspringt? Plak er dan ook een stukje plakband overheen. Kleinere flesjes kun je ook samen in een hersluitbare vriezerzak verpakken. Als er dan tóch iets opengaat onderweg, blijft de rest van je huisraad beschermd. Handig!

8. Verpak grote meubels in verhuisdekens of wikkelfolie

Wil je écht verhuizen als een pro? Verpak je grotere meubelstukken zoals banken en kasten dan in wikkelfolie. Wikkelfolie is een speciaal type plasticfolie op een grote rol. Omwikkel het hele meubelstuk om bijvoorbeeld scherpe hoekjes en randjes te beschermen, spiegels af te dekken en ervoor te zorgen dat kastjes onderweg netjes dicht blijven. Of gebruik een verhuisdeken! Dat is een deken van extra dik materiaal, ideaal om meubels met scherpe hoeken en randjes mee te beschermen.