Postnl.nl

“We zijn één van de vormgevers van e-commerce in Nederland en willen echt werk maken van onderscheidende klantbeleving”

Zeven vragen aan Pim Berendsen – de nieuwe CEO van PostNL

Pim Berendsen is gisteren aangetreden als CEO van PostNL. In deze ‘zeven vragen aan’ blikt Pim vooruit op de nieuwe rol, deelt hij zijn visie op het bedrijf en waar de kansen liggen. “We moeten slimme keuzes maken die goed zijn voor onze klanten, ook als dat vraagt om anders te durven denken of doen.”

1. We kennen je al langer als CFO, maar wat betekent het om nu CEO van PostNL te worden?

"Het is een voorrecht om deze organisatie te mogen leiden, en dan nu in de rol van CEO. PostNL is een bedrijf met een lange geschiedenis, een sterke maatschappelijke rol en post en pakketten zijn onderdeel van het dagelijks leven van miljoenen Nederlanders en Belgen. Ik werk hier al langere tijd in veel verschillende rollen, waarvan de laatste zeven jaar als CFO en in de raad van bestuur. Ik heb PostNL leren kennen als een organisatie met betrokken mensen en een sterke drive om te blijven verbeteren. De kans om als CEO bij te dragen aan de volgende fase van deze ontwikkeling zie ik als een enorme verantwoordelijkheid, maar ook als een hele mooie uitdaging.”

“Ik wil dat we het beter blijven doen voor onze klanten, dat betekent ook blijven innoveren met nieuwe services die waarde toevoegen”


2. Waarop wil je als CEO de focus leggen?

"We willen voor klanten de meest logische en betrouwbare keuze zijn, iedere dag opnieuw. Tegelijkertijd een goede werkgever voor onze tienduizenden medewerkers, want zij maken dagelijks het verschil. We zijn de vormgever van e-commerce in Nederland en willen echt werk maken van onderscheidende klantbeleving en daarin met onze klanten de volgende stap zetten. Dat vereist meer focus en klantgerichtheid, een verlaging van de complexiteit en een snellere time-to-market. Zodat we onderscheidend zijn en we het beter blijven doen, dat betekent ook blijven innoveren met nieuwe services die waarde toevoegen. Niet alleen op de thuismarkt maar ook internationaal.”

“De veranderende marktdynamiek onderstreept tegelijkertijd de noodzaak om onze strategie op onderdelen aan te scherpen, dat hebben we ook eerder bekend gemaakt. Daarom investeren we dit jaar gericht in vijf strategische initiatieven. Zoals de vergroting van de waarde van grote klanten, internationale groei in België en in Europa en Azië via ons Spring netwerk en verdere groei van out-of-home in de Benelux met bijvoorbeeld investeringen in pakketautomaten. Ook zetten we stappen in goed en gezond werk voor onze medewerkers en op het gebied van duurzaamheid. Van emissievrije stadslogistiek tot de inzet van data om nog efficiënter te bezorgen.”

“Over een aantal maanden, in september tijdens onze Capital Markets Update, zullen we dieper ingaan op onze strategie en financiële plannen voor de komende jaren.”

3. Hoe kijk je naar de toekomst van postbezorging?

“Al meer dan 225 jaar bezorgen we post bij elk huisadres in Nederland en daar gaan we mee door. Maar de wereld verandert en mensen versturen steeds minder post terwijl de kosten blijven stijgen. We blijven daarom inzetten op toekomstbestendige postdienstverlening voor Nederland. Uiteraard doen we daarin wat we zelf kunnen maar dit kunnen we niet alleen. De bal ligt nu bij de overheid om een besluit te nemen over postvoorziening die voldoet aan de behoeften van consumenten, toegankelijk blijft voor iedereen in Nederland en tegelijkertijd ook financieel gezond is.”

“Een financieel gezond postbedrijf is in ieders belang. Zo is dat ook in de postwet afgesproken: het bedrijf dat de wettelijke opgelegde taak heeft om de Nederlandse postdienstverlening te verzorgen, hoeft geen verlies te draaien. Dan past de overheid bij. Door de wettelijke bezorgingstermijn te verruimen naar twee en op termijn 3 dagen, maak je de postdienstverlening toekomstbestendig voor miljoenen Nederlanders en duizenden medewerkers. Het is aan de politiek om hier een keuze in te maken.”

“We zijn aanwezig in 15 landen waar we met een eigen hub en mensen inspelen op de wereldwijde groei van e-commerce”


4. Hoe internationaal is PostNL?

"PostNL gaat veel verder dan Nederland en België. Internationale groei is bovendien een belangrijk speerpunt. Niet alleen omdat steeds meer bedrijven in Nederland en België hun producten over de landsgrenzen willen verkopen of omdat 1 op de 5 pakketten die we in Nederland en België bezorgen, vanuit het buitenland afkomstig is. Vooral ook omdat de internationale e-commerce markt enorme potentie heeft. We zijn al aanwezig in 15 landen waar we met een eigen hub en mensen inspelen op de wereldwijde groei van e-commerce.”

“Dat gaat goed en we groeien hier ook snel. Inmiddels hebben we een robuust Europees netwerk met al onze last mile partners en zijn we ook goed gepositioneerd in de Aziatische markt. Samen met partners zijn we in zo’n 190 landen actief en alleen al afgelopen jaar zijn er via ons netwerk ruim 87 miljoen poststukken en pakketten internationaal bezorgd. Onze internationale activiteiten zijn een steeds belangrijker onderdeel van onze dagelijkse operatie en ik ben ervan overtuigd dat we op dit vlak nog meer waarde kunnen toevoegen op het gebied van e-commerce logistiek.”

“We moeten slimme keuzes maken die goed zijn voor de lange termijn, ook als dat vraagt om anders te durven denken of doen”


5. Wat zijn de grootste uitdagingen?

"De wereld om ons heen verandert snel. Denk aan de groei van e-commerce, de toenemende complexiteit in de logistieke keten, internationale concurrentie en de postmarkt die al jaren krimpt. Tegelijkertijd is de wereld vandaag onrustiger dan een paar jaar geleden, denk bijvoorbeeld aan de huidige discussie over invoertarieven. Het is alleen nog te vroeg om te zeggen welke impact dit zal hebben op de internationale handel en het consumentenvertrouwen. Ook de maatschappelijke verwachtingen veranderen: klanten en stakeholders stellen steeds hogere eisen op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Voor PostNL betekent dat: blijven meebewegen, met behoud van onze betrouwbaarheid en toegankelijkheid door hierover transparant te communiceren. We moeten innoveren en slimme keuzes maken die goed zijn voor de lange termijn, ook als dat soms vraagt om anders te durven denken of opereren."


6. Je bent ook voorzitter van de Johan Cruyff Foundation. Zijn er parallellen tussen sport en je werk bij PostNL?

"Die zijn er absoluut. Sport leert je om te gaan met druk, om te blijven presteren en om samen te werken vanuit een helder doel. Dat geldt ook bij PostNL: we werken elke dag met duizenden collega’s aan een logistiek proces dat tot in de puntjes moet kloppen. Dat vraagt om ritme, discipline én wendbaarheid – precies wat in de sport het verschil maakt tussen goed en echt onderscheidend.”

“Wat mij aanspreekt in de filosofie van Johan Cruijff is zijn vermogen om complexe dingen eenvoudig te maken. Een van zijn bekendste uitspraken is: ‘Voetbal is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’ Dat geldt ook voor onze dienstverlening. Klanten verwachten dat het simpel werkt: op tijd, duidelijk en betrouwbaar. Maar achter die eenvoud schuilt een enorme logistieke, technische en menselijke organisatie. Onze opdracht is om die complexiteit zo te organiseren dat het voor de klant moeiteloos aanvoelt en daar wil ik met PostNL dus ook naar toe.”

“Bij de Johan Cruyff Foundation zie ik ook wat sport kan betekenen, zeker voor kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. Het gaat overigens verder dan sport, het gaat er om te zorgen dat iedereen mee kan doen en zich kan ontplooien. Die maatschappelijke betrokkenheid raakt me – en past ook bij de rol die PostNL heeft in de samenleving. We staan midden in de maatschappij en willen daar op een positieve manier aan bijdragen. Dat zit voor mij in kleine én grote dingen: van een bezorger die de buurt goed kent tot het overstappen op een elektrische vloot voor pakketbezorging of het verder bouwen aan een duurzame organisatie."

“CEO zijn betekent voor mij niet alleen richting geven, maar vooral ook goed luisteren en met elkaar doen wat het beste werkt."


7. Tot slot: waar kijk je persoonlijk het meest naar uit in deze nieuwe rol?

"Ik kijk er naar uit om vanuit mijn nieuwe rol klanten, partners, medewerkers en andere stakeholders te ontmoeten, hun verhalen te horen en verder te bouwen aan een sterke en toekomstbestendige organisatie. De samenwerking als nieuwe raad van bestuur met Linde Jansen (CFO), onze leadership teams en alle PostNL’ers. CEO zijn betekent voor mij niet alleen richting geven, maar vooral ook goed luisteren en met elkaar doen wat het beste werkt. We hebben als bedrijf een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei en volwassenheid van e-commerce in Nederland. Die rol brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee in de volgende fase die nu aanbreekt: ondernemers verder helpen groeien en consumenten bedienen zoals zij dat verwachten.

Wat daarbij hoort, en wat voor mij essentieel is in leiderschap, is dat je de grote vraagstukken niet uit de weg gaat. Ik geloof in het fundamenteel aanpakken van uitdagingen en het leveren van échte oplossingen, ook wanneer dat lastig is. ‘Face the music’, zoals ik het noem; helder zijn over wat nodig is, keuzes durven maken en richting geven. Alleen dan kun je als organisatie vooruit en alleen dan zijn en blijven we de favoriete bezorger. Dat betekent ook een financieel gezond bedrijf, dat een positieve bijdrage levert aan de samenleving waarin het actief is en een bedrijf dat waarde creëert voor alle stakeholders.”